MacBooky můžou mít v budoucnu skládací obrazovky

Technologie, která by ohnutí displeje umožnila, je ve vývoji již několik let a pravděpodobně se v brzké době dostane do stavu, kdy už bude plně využitelná. Je možné, že ji uvidíme u MacBooků?

Zahnuté obrazovky byly poprvé představeny v roce 2006 a dnes jsou již u televizí i monitorů běžnou záležitostí. Je ale možné obrazovku kompletně přehnout, aniž by byla narušena její současná funkčnost? Že to možné je, to demonstroval už Samsung se svými AMOLED displeji. Ten je možné ohnout – i když zatím pouze částečně – díky použití dvou AMOLED panelů, mezi nimiž není viditelný přechod.

Tento displej po sto tisících ohnutí ztratil v přechodu pouze 6 % relativního jasu, což je hodnota, která není lidským okem postřehnutelná. „Oba dva panely musí být spojené, aniž by bylo jakkoliv viditelné, že se nejedná o jeden celek,“ informoval HongShik Shim, jeden z vývojářů této technologie. Prototyp takového displeje byl představen už v roce 2011. I když zatím nebyl plně funkční, tak na něm bylo demonstrováno, že tato technologie možná je.

Pracovníci společnosti Orkin Design šli ještě dál. Navrhli koncept OLED displeje, který by bylo možné kompletně srolovat. To by jistě zjednodušilo manipulaci s notebooky i s jinými zařízeními.

stažený soubor

Je tedy možné, že se Apple stane se svými MacBooky průkopníky této technologie? To ukáže až čas, ale podle Dennise Sellersa, redaktora webu Apple World Today, to je velmi pravděpodobné.

Zdroj: appleworld.today

This article has 1 comments

  1. stonoga Reply

    kdyby sel fakt srolovat, tak by to byla parada. ale obavam se, ze to ještě tak deset let nepujde.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *