Vznikne operační systém padOS X pro iPady?

Podle analytika společnosti Jackdaw je iPad Pro svým současným operačním systémem limitován a Apple by pro něj měl vyvinout vlastní, kterému dal analytik pracovní název padOS X. Nebo by pro iPad Pro stačil Mac OS X?

Jan Dawson, analytik společnosti Jackdaw, tvrdí, že iPad Pro je omezen operačním systémem iOS, který byl primárně určen pro smartphony. Díky nevhodně zvolenému operačnímu systému je podle něj nový tablet od Applu pouze zvětšený klasický iPad, i když má potenciál stát se sofistikovanějším zařízením.

„Oddělený padOS by umožnil Applu odpoutat se od toho, co se očekává od iOS a zaměřit se na vylepšování systému pro tablet,“ tvrdí Dawson. „Mohlo by se vytvořit uživatelské rozhraní přizpůsobené pro velký displej, vznikly by nové interakční modely, zkrátka věci, které dávají smysl na iPadu Pro, ale nedávaly by smysl na iPhonu – a naopak. Oddělení těchto systému by umožnilo vnést funkce pouze do těch zařízení, ve kterých dávají smysl a optimalizovat je pro ně.“

„Split-screen, picture-in-picture a další funkce představené v iOS 9 ukazují, že alespoň některé věci můžou být obsaženy v univerzálním operačním systému. Ale například mřížka s ikonkami je pro iPad Pro naprosto nevhodná, protože obrovská část plochy zůstane nevyužita. Problémem je to, že uživatelé i vývojáři mají díky jednotnému systému pocit, že musí dodržovat nějaká pravidla, která se očekávají.“ Dawson ještě dodal, že systém by neměl být primárně zaměřený na ovládání dotykem.

„Proč tedy rovnou nepoužít pro iPad Pro operační systém MacBooků a iMaců, OS X?,“ ptá se Dennis Sellers, redaktor webu appleworld.today. Jako hlavní problém vidí nekompatibilitu Apple Pencil, která byla od začátku prezentována jakou součást iPadu Pro. Nicméně výkon i velikost displeje má iPad Pro dostačující.

Zdroj: appleworld.today

This article has 2 comments

  1. Stanislav Reply

    Podle mě by samostatný operační systém pro iPady dával smysl. To zařízení má přece jen úplně jiný účel, než má iPhone, pro který byl systém primárně yvvinut.

  2. Runner Reply

    nevim no, to by pak musely vznikat ještě aplikace specialne pro ipady

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *