Nový patent odhaluje budoucnost aplikace pro mapování vnitřků budov

Budoucí aplikace od Applu vám umožní např. najít auto v podzemní garáži nebo vaše přátele v obchodním centru. K tomu je potřeba zmapovat vnitřní prostory těchto budov. Jak toho Apple docílí? Čtěte dále.

Informace o vývoji takové aplikace se dostala na veřejnost poprvé v roce 2013, kdy Apple koupil společnost WifiSLAM, která se právě mapováním vnitřních prostor zabývala. Později se objevily další zprávy právě o funkcích pro hledání automobilu v podzemím parkovišti a jiných uživatelů v rozsáhlejších prostorech, jako jsou nákupní centra a stadiony.  V květnu tohoto roku přebral Apple i spoluzakladatele společnosti Wifarer, která se touto problematikou taktéž zabývá.

Nový patent Applu je postavený na tom, že každý smartphone je schopný zjistit svoji přesnou polohu. Z těchto dat lze sestavit mapu a uložit ji v různých formátech, které jsou pro zmíněné účely vhodnější než např. mapa vygenerovaná pomocí CAD programu. Výsledkem je dvouvrstvá datová struktura – ve vrchní vrstvě je uloženo ID, jméno a rozložení dané budovy, ve druhé vrstvě se nacházejí informace přímo o objektech uvnitř budovy.

Uživatelé budou díky těmto informacím moci jednoduše najít např. požadovaný obchod uvnitř velkého obchodního centra. Jednoduše zadají jeho název a Siri je k němu poté jednoduchými pokyny dovede – podobně, jako je to nyní možné přímo v ulicích.

Apple se „vnitřními“ mapami snaží dohnat Google mapy nebo dříve zmíněné Wifarer, které už aplikaci s podobnou funkčností poskytují. O registraci nového patentu Apple zažádal už v květnu, takže současný stav vývoje této funkce této funkce je neznámý.

Zdroj: patentlyapple.com

This article has 1 comments

  1. Biscuit Reply

    to by se mi hodilo, když zaparkuju a pak to nemůžu najít

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *