App Store má problém s porušováním autorských práv

Software, který se dostane na App Store, sice může být kontrolován a schvalován důkladně, jeden majitel podniku ale tvrdí, že i tak je proces nedostatečný a některé aplikace kradou a kopírují obsah jiných.

Roanoke Times tento týden zveřejnil článek, ve kterém rozebírá téma iOS aplikací kopírujících obsah z webu a balících ho do podoby aplikace. Zatímco problémům vývojářů se dostává pozornosti často, problém aplikací porušujících autorská práva nikdo neřeší. Tvrdí to Brian Raub.

Brian Raub provozuje stránku jménem Lakelubbers.com, která zaměstnává 3 editory a 20 lidí, kteří recenzují ubytování u jezer po celé Americe. Obsah webu si tudíž tvoří sami a svůj příjem mají z reklam. Raub však nedávno objevil několik iOS aplikací, které si obsah jeho webu vzaly, zabalily ho do aplikace a předprodávaly ho tak dál.

Společnosti, které aplikace vytvořily, s Raubem odmítly komunikovat. Tak se Raub obrátil na Apple, který původně chtěl, aby si obě dvě strany záležitost vyřešily samy. Po dlouhé době dohadování nakonec Apple z App Storu 11 aplikací, které Raubův obsah kopírovaly, smazal.

Člověk by řekl, že je tím problém vyřešen. Až na to, že společnosti stojící za zmíněnými aplikacemi zareagovaly tak, že vytvořily dalších 20 aplikací, které jednoduše ukradly obsah z Raubova webu a Raub tvrdí, že tentokrát Apple nechce zasáhnout.

Apple má sérii pravidel, nazvaných Review Guidelines, které kopírování a předprodávání autorského obsahu výslovně zakazují. V Raubově případě na ně zřejmě lehce pozapomněl.

Případ to není ojedinělý. Server 9to5mac také zjistil, že na App Storu existují placené aplikace, které jednoduše kradou jejich obsah a dále předprodávají.

Současný stav App Storu nenabízí žádné funkční řešení.

zdroj: 9to5mac

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *