Zakladatel Wikipedie si myslí, že by Apple měl přestat v UK prodávat iPhony

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales dnes navrhnul bojkot nového zákona v UK, který zakazuje firmám jako je Apple šifrování jejich přístrojů. Podle něj je „pitomý“ a Apple by tu měl demonstrativně z principu přestat iPhony prodávat.

„V případě, že zákon projde, bych rád viděl, aby Apple přestal prodávat iPhony v UK.“ napsal Wales na Twitter. „Jak může být vláda tak blbá?“

Wales žije několik posledních let v Londýně a na omezování svobody vládou se zaměřuje. Jeho stížnost reaguje na nově připravovaný zákon, který technologickým firmám přikazuje v případě potřeby odevzdávat komunikační data uživatelů.

Apple se k situaci vyjádřil tak, že odšifrovat iMessages nemůže, ani kdyby chtěl – což rozhněvalo úředníky v USA.

Britský premiér David Cameron zákon okomentoval slovy, že „tu nesmí být způsob komunikace, který si nemůžeme přečíst.“

Problém soukromí byl na pořadu dne Tima Cooka v Applu poslední dobou často. Firma nedávno na svých stránkách aktualizovala svojí politiku soukromí a způsob naložení s daty uživatelů.

Apple byl nedávno velmi kladně ohodnocen v žebříčku Electronic Frontier Foundation (EFF) jménem „Who Has Your Back“. Uvedli „Apple doporučujeme, protože silně bojuje za práva uživatelů, transparentnost a jejich soukromí.“

Nicméně šance, že Apple v UK iPhony přestane prodávat, je mizivá.

cultofmac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *