Apple prohrál soudní spor, bude muset zaplatit až 862 milionu dolarů

Soud v Madisonu dnes shledal Apple vinným z nedovoleného používání technologie, která patří University of Wisconsin. Podle zprávy, kterou zveřejnilo Reuters, Apple ve svých iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s Plus a několika iPadech, nedovoleně použil chipy A7, A8 a A8X.

Výzkumný výbor univerzity Apple poprvé zažaloval v lednu 2014, kdy tvrdil, že firma porušila svůj patent z roku 1998, který popisuje vývoj procesorů. Apple se bránil tím, že to tak není a že patent je neplatný od samého začátku. Žádal americký patentový úřad, ať ho přezkoumá, ale ten požadavek zamítl.

Firma teď čelí možnému odškodnému ve výši až 862 milionu dolarů. Soudce William Conley, který případu předsedá, případ rozdělil do tří fází: odpovědnost, odškodnění a jestli Apple porušil patent vědomě. Pokud by se zjistilo, že ano, výše odškodného by se mohla ještě zvýšit.

Výzkumný výbor univerzity se však nezastavuje zde. Minulý měsíc podal proti Applu další žalobu, podle které firma nepovoleně použila i chipy A9 a A9X, které se nacházejí v iPhone 6s, iPhone 6s Plus a iPad Pro.

Ten samý výbor v roce 2008 zažaloval i Intel. Případ byl však vyřešen ještě než začalo soudní jednání.

zdroj: 9to5mac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *