Apple vyvíjí sluchátka s tlakovými senzory pro lepší zvuk

Včera spatřil světlo světla aktualizovaný patent, podle kterého se Apple vrací k myšlence sluchátek s tlakovými senzory, které by měly docílit kvalitnějšího zvuku. Výstup by se upravil na základě velikosti ucha každého uživatele.

Patent se jmenuje „Sluchátka se systémem tlakového snímání a jeho použití“.

Standartní typ sluchátek „špunty“, včetně EarPods od Applu, nedosahují s ušním kanálkem vzduchotěsného těsnění a to ovlivňuje akustiku. Přestože to nutně nedegraduje kvalitu zvuku, frekvenční odezva sluchátek závisí na tom, jak těsně přiléhají ke kůži.

Aby se kompenzoval problém, kdy člověku sluchátka jednoduše nesedí, Apple navrhuje produkt, který by dynamicky pozměňoval úroveň hlasitosti pomocí rozsahu slyšitelných frekvencí na základě velikosti ucha. Samozřejmě by se pro každého nevyráběl extra pár sluchátek, patent počítá s rozměry, které by se odhadovaly pomocí tlakových senzorů obsažených ve hlavičce zařízení.

V některých provedeních chce Apple použít senzory vyrobené z elastomerního materiálu nazvaného Quantum Tunneling Composite. Když na QTC působí síla, jeho elektrický odpor klesá proporcionálně ve známých množstvích, což znamená, že uvedená síla může být měřena. Další vhodné senzory obsahují piezoelektrické či kapacitní jednotky.

Tlakové senzory z QTC jsou umístěny tam, kde s největší pravděpodobností přijdou do kontaktu s uchem.  Měření změn síly, nebo její nedostatek, poskytuje hrubý odhad velikosti ucha, který může být použit ke zpracování výstupu hlasitosti.  V některých případech systém neustále obnovuje hodnoty tlaku, aby dynamicky upravil úrovně.

Zatím to nevypadá, že by Applev bližší době chystal výrobu takovýchto sluchátek. První verze patentu byla zaregistrovaná v květnu 2015 a jako svého tvůrce uvádí Jonathana Aase.

zdroj: appleinsider

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *