Studie zjistila, že většina aplikací pro cvičení na iPhone je nevyhovujících

Mnoho workout aplikací na iPhone doporučuje nevyhovující cvičení a zaměřuje se na příliš úzkou skupinu cviků. Vycházelo se z doporučených sportovních směrnicí American College of Sports.

Vědci z University of Florida testovali 30 populárních aplikací zdarma, kde analyzovali jejich zacházení s třemi podstatnými aspekty sportu: aerobní cvičení, silové cvičení a flexibilitu. Ačkoli 90 procent aplikací splňovalo některé doporučení týkající se silového cvičení, jen polovina splňovala aerobní kritéria. Dvě třetiny nesplňovaly standarty flexibility.

Jen jediná aplikace, Sworkit Lite, splňovala více než polovinu doporučených kritérií ACSM. Získala 9.01 bodů ze 14.

Vedoucí autor studie, Francois Modave, varuje lidi před riskem zranění. Mnoho aplikací podle něj doporučuje špatné cvičební postupy.

Ostatní aplikace v top pěti byly 7 Minute Workout, StrongLifts 5×5, Running for Weight Loss a JEFIT Workout, ale žádná z nich nedostala více než 5.39 bodů. Čtyři aplikace získaly poslední místo 0.33 bodů – tři z nich se při tom zaměřovaly na posilování břicha.

ACSM chápe, že ne každá aplikace může obsahovat všechny tři pilíře, nicméně kritizuje nedostatečné upozornění na nutnost kombinování různých druhů cvičení.

Poslední léta se aplikace pro cvičení na iPhonu staly velice populárními. Sám Apple nedávno vstoupil na trh s Apple Watch, které dokážou monitorovat kroky, vzdálenost a srdeční tep a následně to synchronizovat s iOS aplikacemi.

ACSM (American College of Sports Medicine) je největší vědeckou organizací zabývající se sportovní medicínou na světě. Na základě přehledů literatury vydává autoritativní doporučení týkající se konkrétních tréninkových postupů a principů.

zdroj: Wikipediaappleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *