Příjmy Applu tento rok výrazně stouply

Apple včera zveřejnil finanční výsledky posledního fiskálního čtvrtletí tohoto roku a tím uzavřel i celý fiskální rok. Ten byl pro Apple nejziskovější v historii.

Apple prodal rekordní počet iPhonů. Oproti poslednímu čtvrtletí minulého roku to bylo o celých 9 milionů více – 48 milionů prodaných kusů. To se sice o půl milionu méně, než byl průměrný odhad analytiků, nicméně na nový rekord to bohatě stačilo. Je ale potřeba dodat, že na těchto prodejích má výrazný podíl Čína, ve které se letos nový iPhone začal prodávat už během tohoto fiskálního roku – minulý rok to bylo až později, dá se tedy konstatovat, že část letošních prodejů vznikla na úkor prodejů příštího roku. Tento fiskální rok prodal Apple celkem více než 230 milionů iPhonů.

Horší prodeje vznikly u iPadů. Ty se toto čtvrtletí oproti tomu z minulého roku snížily o téměř dva a půl milionu na necelých 10 milionů prodaných kusů. Nicméně tento trend se celosvětově týká všech tabletů, protože poptávka po nich klesá.

Naopak se zvýšil počet prodaných Maců – z 5,5 milionu na 5,7 milionu prodaných kusů. I to stačilo na vytvoření nového rekordu. Prodeje Apple Watch a Apple TV společnost nezveřejnila, nicméně jsou prý jejich prodeji „nadšeni“.

linechart

V součtu zvýšil Apple své příjmy toto čtvrtletí o téměř 10 miliard dolarů na 51,5 miliardy dolarů a vygeneroval čistý zisk neuvěřitelných 11,1 miliardy dolarů. Za celý fiskální rok to pak bylo necelých 234 miliard dolarů s čistým ziskem necelých 54 miliard dolarů, což je pro společnost rekord – a výrazný.

Zdroj: macrumors.com

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *