Apple spustil prodej nových iMaců

Letošní iMacy jsou tady. 21,5palcová verze dostala 4K displej, 27palcová už je dostupná pouze s 5K displejem. Obě verze jsou výkonnější, zamrzí ale absence USB-C portu a pomalejší pevný disk v základní verzi.

Apple zahájil prodej nové generace svých all-in-one počítačů iMac. Nová generace má výkonnější procesory, grafické karty i více paměťových možností. 21,5palcová verze nově nabízí možnost displeje v rozlišení 4K, ve kterém natáčí nový iPhone 6s. Společně s iMacy bylo vydáno i nové příslušenství k ním, např. myš Magic Mouse 2 či klávesnice Magic Keyboard.

imacin3 imacin imacin2

I přes tato vylepšení ale mají nové iMacy své nedostatky. Kritici zdůrazňují hlavně absenci portu USB-C, který má mnoho výhod oproti současnému USB portu a v budoucnu se má stát univerzálním standardem. Další port Thunderbolt pro připojení periferií je zase přítomen pouze ve verzi 2, ačkoli již existuje modernější verze 3. Dalším kritizovaným prvkem je pevný disk, který je v základní verzí plotýnkový a jeho rychlost otáček je pouze 5400 za minutu – to je hodnota, která se používá u základních notebooků kvůli spotřebě a hluku, u stolního počítače v této cenové hladině ale nemá co pohledávat.

21,5palcový iMac má ve své nejdražší variantě nově displej s rozlišením 4K, který pro tuto úhlopříčku poskytuje naprosto ostrý obraz. Použité jsou procesory Intel i5 páté generace, existuje i varianta s procesorem i7 o taktu 3,3 GHz. Grafické karty jsou taktéž od Intelu, k dispozici jsou ale i ve verzi Intel Iris Pro, které jsou výkonnější oproti klasickým Intel HD. Změny proběhly u velikostí uživatelských pamětí. V základní verzi je pouze již zmíněné zklamání v podobě plotýnkového HDD. Objednat lze ale i Fusion Drive – Apple verzi hybridního disku – a velmi rychlý SSD o kapacitě 256 nebo 512 GB.

I 27palcový iMac dostal mnohá vylepšení. Nově je dostupný pouze s displejem o rozlišení 5K, verze s nižším rozlišením byla odebrána. Displej o tomto rozlišení byl sice dostupný už u minulé generace, nicméně nyní prošel vylepšením a má poskytnou ještě širší barevné spektrum – konkrétně o 25 %. Procesory jsou u této verze také od Intelu, nicméně se jedná o jejich modernější šestou generaci. Nejvýkonnější možností je také Intel i7, ale s vyšším taktem 4,0 GHz. I základní procesory i5 jsou samozřejmě výkonnější. Větší změna je v použitých grafických kartách, což jsou různě výkonné AMD Radeony R9. Situace s pevnými disky je podobná jako u 21,5palcové verze, akorát u dražších variant zmizela klasická plotýnková verze. Zajímavější situace je u velikosti operační paměti RAM, jejíž maximální velikost Apple určuje na 32 GB, nicméně lze odemknout dokonce až na 64 GB.

A teď už k ceně. Ta začíná na 33 990 Kč u 21,7palcová verze a na 57 990 Kč u 27palcové verze. Každá verze je dostupná ve třech variantách rozlišených podle výkonu a samozřejmě ceny. Dále je možné objednat další komponenty zvyšující výkon, např. zmíněný procesor Intel i7 za 6 400 či 8 000 Kč, navýšení operační paměti za 6 400 či 19 200 Kč nebo SSD pevný disk za 6 400 nebo 16 000 Kč. Pro představu – nejdražší možná varianta vás vyjde na 127 590 Kč. 

Ceny pro Slovenskou republiku nebyly zatím zveřejněny.

Více informací: apple.cz

Zdroj: idownloadblog.com

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *