Je nový režim nízké spotřeby pro baterii opravdu funkční?

iOS 9 přinesl mimo jiné režim nízké spotřeby pro baterii. Jak moc zapnutí tohoto režimu baterii ale opravdu ušetří?

Nový režim lze zapnout v nastavení pod záložkou Baterie. Také se zapíná, pokud má váš iPhone baterii téměř vybitou. Poté se automaticky vypne po jejím kompletním nabití. Režim omezí spotřebu baterie vypnutím různých automatických úkonů, deaktivováním některých vizuálních efektů apod.

Jenže je režim nízké spotřeby doopravdy funkční? Tuto otázku si položil Matt Birchler na svém webu birchtree.me. Aby dosáhl objektivních výsledků, testoval baterii 2 týdny – jeden týden bez zapnutého režimu nízké spotřeby a druhý týden s režimem zapnutým. iPhone nechal vždy přes noc plně nabít a pak přes den pak průběžně kontroloval úroveň jejího vybití.

12071841_10205088520668380_1998776987_n

Došel k zajímavým výsledkům. Bez použití režimu nízké spotřeby se úroveň nabití baterie pohybovala o půlnoci před zapojením do elektrické sítě mezi 5-30 %. Se zapnutým režimem to bylo výrazně více, přibližně 45-55 %. To je také mnohem menší rozptyl, takže režim zajišťuje i stabilnější úroveň vybíjení. Po zprůměrování došel Birchler k následujícím číslům – režim nízké spotřeby redukuje vybíjení o 38,7 % při aktivním používaní zařízení a o celých 44 % při jeho minimálním používání.

Matt-Bircher-Low-Power-Mode-Experiment-1024x666

Režim nízké spotřeby má samozřejmě i negativa. Hlasové rozhraní Siri vám nenaslouchá neustále a je snížen výkon procesoru. Nicméně se nejedná o režim podobný tomu z Androidu, který podle Birchlera víceméně promění zařízení v telefon z minulého století – většina funkcí zůstává použitelná.

Zdroj: idownloadblog.com

This article has 2 comments

  1. Bambus64 Reply

    V Androidu jsou dva režimy úspory. Klasickej a potom extrémní! Právě ten extrémní vám promění zařízení v telefon z minulého století a vydrží to přes týden a furt můžete číst např. e-maily. A ten klasickej dělá podobné věci jako IOS 9 a mobil neomezuje skoro vůbec a také prodlužuje hodně výdrž.

  2. Ondra_05 Reply

    Dobrý den

    Konkrétně u modelu SONY Z3c při aktivaci režimu STAMINIA ( s omezeným výkonem proc.) při mém pracovním využití telefonu s Wi-fi ( 5-20 telefonátů – vyřizování e-mailů, otevírání velikých příloh a potřebná práce s nimi – pdf, dwg)
    se pohybuje výdrž baterie okolo dvou dnů. Ráno 5:40 vytáhnu telefon z nabíjení a nabíjím až následující den večer někdy mezi 20- 23:00 kdy úroveň nabití ukazuje 7-3% .
    Bez aktivovaného STAMNIA režimu ( s odbržděnýma procesaorama 😀 ) telefon připojuji na nabíječku již okolo oběda a bývá tam +/-10% nabití.
    Přes víkend rád odpočívám, takže se snažím telefon o víkendu vidět co možná nejméně. Ale s občasným kouknutím na net, telefonováním a klasicky whatsapp – nenabíjím vůbec. V pátek odpoledne než jdu z práce, telefon vytáhnu z nabíječky a nabíjím jej až zase v neděli večer. 🙂 příjemné 🙂

    Aktivací úsporného režimu STAMNIA telefon funguje normálně, jsou zapnuté veškeré funkce jen telefon inteligentně hospodaří s datovým přenosem a je omezený výkon procesorů …. takže žádné omezení funkcí, jak tady někdo popisuje.

    iPhone 6S je určitě bezvadný telefon a jistě musí mít perfektně vyladěné optimální použití procesorů když s tak malou baterií ( o 100 mAh nižší kapacitou baterie) dokáže dle tohoto testu vydržet přes 24hodin na jedno nabití. iPhone 6 jsem měl možnost mít půjčený na měsíc a podle toho, co jsem stačil vypozorovat, jsem se večera dožil s nabitým telefonem jen málo kdy. A v kombinaci s nižším signálem to bylo ještě horší. Je to bezvadnej telefon, o tom žádná. Ale upřímně říkám, že za ty peníze dokud to nebude mít odpovídající výdrž ( bezpečně jeden den pracovního nasazení ) nemám zájem.

    Takže bych doručoval, než začnete okolo sebe plivat se rozhlédnout, zda náhodou nebude ona informace účelně uvádět v omyl.

    Pěkný den

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *