Nový malware ohrožuje iOS

Malwaru s názvem XcodeGhost se podařilo proniknout do App Storu a infikoval několik aplikací.

Několik desítek aplikací především z Číny bylo infikováno novým malwarem. Mezi těmito aplikacemi je i WeChat, jedna z nejpopulárnějších chatovacích aplikací na světě. Infikovány můžou být jak iPhony, tak i iPady.

Vlastní malware nic nebezpečného nedělá. Samotný iOS nijak neohrožuje, pouze infikuje nějakou aplikaci a z té pak posílá údaje o zařízení, např. jeho aktuální čas, systémový jazyk či typ připojené sítě. Nicméně malware je pravděpodobně zacílený čistě na čínský trh – kromě výše zmíněného WeChat je většina postižených aplikací pouze čínských. I WeChat je ohrožen pouze v minulé verzi, současná verze 6.2.6 je již v pořádku.

Vina není na straně Applu. Hlavní vinu nesou čínští vývojáři, kteří si stáhli vývojové prostředí z neoficiálních serverů, konkrétně čínského Baidu – právě ten byl malwarem infikován. Ovšem ani čínským vývojářům se nelze příliš divit, protože díky cenzuře a Velkému čínskému firewallu je komunikace toho „čínského“ internetu se světovým velmi pomalá.

V porovnání s konkurenčním Androidem je výskyt nežádoucího softwaru pro iOS minimální. Do teď se na App Store dostalo pouze 5 různých verzí malwaru.

Zdroj: idownloadblog.com

This article has 2 comments

  1. HoriciSvicka Reply

    porad lepsi nez mit cokoliv s androidem

  2. KentuckyFriedDog Reply

    Cokoliv s Androidem je lepší, enž cokoliv s iOS.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *