Jailbreak – otázky a odpovědi

Jailbreak: odpovídáme na vaše otázky

Sešlo se nám pár dotazů, na které vám chceme odpovědět. Děláme to formou článku, protože odpovídat v tomto rozměru na Facebooku není ideální. Otázky se týkaly Jailbreaku v betaverzích, konkrétně v iOS 12, dále případné ztráty záruky a našeho postoje k Jailbreaku.

Jailbreak iOS 12 beta 1 vs veřejná verze iOS 12

Bylo nám vytčeno, že tvrdíme, že má iOS 12 bezpečnostní chybu, když se teprve jedná o betaverzi ve smyslu, že ostrá verze tu chybu mít nebude. To ale není pravda, což dokládají historické zkušenosti. Ty nám říkají, že Apple tyto chyby neopraví, protože zkrátka neví, jaké to chyby jsou. A dozví se to, až jailbreaková komunita uvolní nástroj na Jailbreak. Jenže komunita  logicky uvolní jailbreakový nástroj až když Apple uvolní ostrou verzi iOS. Několikrát se již stalo, že vývojáři schválně počkali na několik menších updatů od Apple, nežli jailbreakový nástroj uvolnili, aby pokryl větší míru iOS verzí. Pak teprve Apple provede opravu, protože zjistí, jak jailbreakový nástroj pracuje. Je to stále stejný postup, jehož pořadí nelze zaměnit.
K výše uvedenému podotýkáme, že mohou nastat ještě dvě skutečnosti. Vývojář Jailbreaku může svůj nástroj odprodat či poskytnout Applu, či prostě jen Jailbreak neuvolní pro veřejnost. Obě možnosti se již v minulosti staly.

Jailbreak a záruka

Jedním ze strašáků před Jailbreakem je ztráta záruky. Jak to tedy je? Od verze iOS 10 je Jailbreak pouze ve verzi semi-tethered, což znamená, že po restartu zařízení Jailbreak nemáte. Pokud Jailbreak máte, víte, že Apple má v oblibě v noci nevědomky uživatelům restartovat jejich zařízení. Lidé bez Jailbreaku o tom většinou neví, ale ti, kteří ho mají, některé ráno zjistí, že Jailbreak nemají. Následuje tedy kliknutí na ikonu Jailbreaku na vašem iPhonu či iPadu a Jailbreak se po pár chvilkách opět provede.
Proč o tom píšeme? Protože pokud máte po restartu zařízení bez Jailbreaku, můžete ho bez problémů reklamovat, pokud to potřebujete.
Pokud máte Jailbreak stabilní, tedy na iOS 9 a nižší, můžete udělat restore do původního nastavení při zachování verze iOS. Zařízení můžete vyreklamovat a Jailbreak je možné opět provést.
Jak jsme již psali v minulém článku, Jailbreak JE legální. V USA ho schválil bývalý prezident Obama 14. 7.2014. Apple má v podmínkách, že na upravená zařízení se nevztahuje záruka. Je to v kontrastu s legalizací Jailbreaku, nicméně nám nezbývá nežli to vzít jako fakt.
Protože pro vás testujeme zařízení s Jailbreakem, rozhodli jsme se udělat ještě jeden test. Na naše zařízení se stabilním Jailbreakem iOS 9 se vztahovala svolávací akce Apple. Zašli jsme tedy do autorizovaného servisu (ne, jméno neprozradíme). Požádali jsme servis, zda je možné provést opravu zařízení v tomto stavu a technik nám vyšel vstříc. Ano, dělat to neměl, ale potvrdilo se nám to, co se mezi lidmi říká. Servisy moc neřeší, zda máte Jailbreak. Je to spíše strašák na uživatele, kteří v tom nemají jasno.

Náš přístup k Jailbreaku

Jako nezávislá redakce vám chceme přinášet komplexní pohled na svět okolo Apple. Jak jsme psali výše, Jailbreak je legální, není tedy, proč toto téma ignorovat, překrucovat realitu či se tvářit, že je špatný. Jailbreak tu zkrátka je a je na každém, zda ho na svém zařízení udělá. Pokud si koupíte výrobek (u Apple v ceně 10 000 – 30 000 Kč), je tento výrobek kompletně váš, stáváte se jeho majiteli. Jak se svým výrobkem potom naložíte (provedete např. Jailbreak), je tedy zcela na vás. To byl jeden z hlavních důvodů, proč je Jailbreak legální. Nám to zní celkem logicky a tak se k tomu stavíme. Nelze přeci, pokud si něco koupíte do svého vlastnictví, aby vám jakákoliv firma přikazovala, co s výrobkem smíte či nesmíte dělat. Bojíme se, co by se z lidí stalo, pokud by začali poslouchat soukromé firmy.

Dovětek

Je tedy kompletně na vás, jaký máte k Jailbreaku přístup. Ale ať je jakýkoliv, je v každém případě legální a nikdo vás za něj nemá právo kritizovat či odsuzovat. Je to o výběru, při kterém je něco za něco. Můžete, ale nemusíte přijít o záruku. Stejně tak budete mít po Jailbreaku víc starostí se svým zařízením, proto musíte být alespoň trochu IT zruční, a někdy dost trpěliví.
Odměnou pro odpůrce je pocit, že mají vše v jednom a nemusí se o nic starat, včetně záruky. Odměnou pro příznivce je pocit, že jejich zařízení je opravdu jejich a mají ho přizpůsobené k obrazu svému. Volba je tedy na každém jednotlivci. My, redakce, pouze přinášíme objektivní zpravodajství, které se tohoto tématu týká.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *