KOLIK FOTEK SE VEJDE NA 2 TB DISK

Ať máme v telefonu jakkoli velkou paměť, vždy ji časem zaplníme. Každoročně ukládáme tisíce fotek a videí a čím větší úložný prostor pro data máme, tím méně optimalizujeme a promazáváme. Formát fotografií a způsob jejich komprese je proto velmi důležitý.

Navíc, data z mobilních telefonů mohou vinou nehody nebo krádeže zmizet nečekaně v nenávratnu. Společně s Toshibou se podíváme na to, jaké jsou rozdíly mezi dvěma dnes nejpoužívanějšími formáty fotografií a kolik obrázků je možné zálohovat na jeden externí disk Toshiba Canvio o kapacitě 2 TB.

 

Nejvyužívanější formát pro ukládání obrázků

V dnešní době technologického pokroku zní až neuvěřitelně, že většina telefonů a fotoaparátů ukládá fotografie už přibližně čtvrt století do stejného formátu známého jako JPEG nebo JPG. Ten vznikl na základě potřeby uložit na disk s omezenou kapacitou co nejvíce fotografií. Výsledkem komprese JPEG, je snížení datové velikosti fotografií až o jeden řád. To znamená, že obrázek, jehož kapacita by v nekomprimovaném formátu byla zhruba 20 MB, se může snížit až na 2 až 3 MB. Záleží přitom na množství detailů a celistvých ploch na fotografii a také na úrovni komprese. Základem komprese JPG je rozložení celého obrazu na bloky 8×8 bodů a následná optimalizace jednotlivých obrazových bodů.

Komprese obrázků s sebou samozřejmě nese ztrátu kvality. Nicméně formát JPEG zachovává kvalitu fotografií dostatečně vysokou pro potřeby většiny uživatelů i pro tisk.

 

Moderní komprese á la Apple při zachování kvality

V souvislosti s tím, že rozlišení fotoaparátů každoročně vzrůstá, vyvstávají nové potřeby na optimalizaci souborů. Výkonový potenciál počítačů a telefonů se neustále zvyšuje, a proto je možné využívat nové možnosti a při kompresním algoritmu pracovat s většími bloky, případně zaznamenávat sekvenci fotografií s tím, že jsou ukládány pouze body, které se v obraze mění.

Výsledkem této myšlenky je formát HEIF, který začaly využívat telefony iPhone s operačním systémem verze iOS 11. Příslušný Algoritmus dokáže mnohem efektivněji rozlišit, které informace z fotografie je nutné zachovat a které je možné zahodit. HEIF je moderním formátem k ukládání fotek pro naprostou většinu uživatelů, kteří nepotřebují uchovávat obrázky v nekomprimované kvalitě.  To, že máte fotografii uloženou v tomto formátu, poznáte podle koncovky souboru HEIC.

 

O kolik je HEIF reálně úspornější

Konkrétní fotografie vytvořené ve stejném rozlišení jsou asi nejvíce vypovídajícím faktem. Naprosto stejný vzorový obrázek se stejným rozlišením, který má s využitím komprese JPG velikost 3,4 MB, zabere ve formátu HEIF pouze 2,8 MB. U jiné kompozice dokáže modernější formát ušetřit ještě více – a sice z 3,3 MB JPG na 1,7 MB HEIF.

 

Kolik fotek se vejde na 2 TB disk

Vzhledem k tomu, že přístroje fotí v různých rozlišeních, mnoho parametrů lze uživatelsky nastavit, každou fotografii zpracovávají jednotlivé kompresní metody různě a každý mobil či fotoaparát může pracovat s jiným nastavením úrovně komprese, nelze čísla paušalizovat. Nicméně zjednodušeně lze konstatovat, že v praxi může při zachování stejné kvality ušetřit modernější formát HEIF 35 až 40% datového prostoru.

Když bychom počítali s uvedenými vzorovými fotografiemi a reálně zjištěnou úsporou datového prostoru, docházíme k překvapivému závěru. Pokud budeme zálohovat na externí pevný disk Toshiba Canvio s kapacitou 2 TB, pojme tento disk přibližně 626 tisíc fotek ve formátu JPEG, nebo skoro neuvěřitelných 912 tisíc kompozičně stejných obrázků v odpovídající kvalitě.

 

Zdroj: http://www.time4men.cz

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *