Přes 40 firem podpořilo Apple ve sporu s FBI

Soud Apple vs. FBI ohledně odemčení iPhonu začne koncem tohoto měsíce. Apple již získal podporu více než 40 firem, jeho hlavní konkurent Samsung zůstává ve sporu nestranný.

Soud započne 22. března. Ve sporu se jedná o to, že FBI získala iPhone jednoho ze strůjců nedávného teroristického útoku, nicméně kvůli zašifrovanému disku se do něj nemůže dostat. Ve smartphonu by se mohly nacházet např. důležité kontakty zmíněného teroristy, což by mohlo pomoci s vyšetřováním. FBI tedy požádala Apple, aby vytvořil speciálně upravenou verzi iOS bez bezpečnostních prvků.

To ale Apple odmítl udělat, protože je to proti jeho zásadám a soukromí zákazníků je pro společnost jednou z priorit. FBI tedy získala soudní nařízení, aby jí Apple vyhověl. Ten ale i přes soudní příkaz stále odmítá s FBI spolupracovat a celý případ tedy skončil u soudu.

Široká veřejnost se v USA klaní spíše na stranu FBI, nicméně Apple získal podporu mnoha osobností, institucí a technologických firem. Svoji podporu vyjádřil např. Facebook, Google, Dropbox, Microsoft a Snapchat. Kromě nich získal Apple podporu i mnoha nezávislých amerických institucí. Samsung, jeden z hlavních konkurentů Applu, zatím zůstává v celé věci nestranný. 

Zdroj: 9to5mac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *