Přesně před 11 lety zemřel původní autor Macintoshe

Všichni si spojují existenci Macu se Stevem Jobsem. Oprávněně. Je tu však ještě jeden člověk, který se o něj velkou mírou zasloužil – Jef Raskin. Zemřel 26. ledna 2005, přesně před 11 lety.

Nejenže Raskin jméno Macintosh vymyslel (podle své oblíbené odrůdy jablek, McIntosh), ale dal mu několik klíčových rysů.

Jeho původní koncept Macu, na kterém začal pracovat v roce 1979, byl velmi odlišný od zařízení, jenž bylo nakonec představeno v roce 1984. Toužil po kompaktním, lehce přenosném počítači, který spoléhal více na to, co uživatel dělá, ne na externí programy, takže napsáním slova by se vám zobrazil textový editor nebo vyťuknutím rovnice kalkulačka.

Také se mu nelíbila představa myši, protože podle něj vyžadovala neustále přesunování ruky od klávesnice k ní.

Byl velmi tvrdě přesvědčený, že počítače se lidem musí líbit. Kvůli tomuto názoru se nejednou dostal do velkých sporů. Během svých vysokoškolských studií napsat pojednání o tom, že počítače by měly být kompletně grafické, ne založené na textu – což je nápad, který přinesl do Applu, kde ho rozvíjel jako vedlejší projekt k populárnímu Apple II.

Dále věřil, že počítače by měly být dostupné pro široké masy lidí a nastavil cílovou cenu Macu 500 dolarů nebo méně. Steve Jobs nakonec projekt převzal a Raskina vykopnul, při čemž myšlenka nízké ceny šla pryč jako první. Nicméně o několik let později se Applu skutečně povedlo představit relativně levný, vysoce přenosný počítač – iPhone, svůj největší hit.

Jef Raskin zemřel na rakovinu slinivky břišní ve věku 61 let. Na tu samou nemoc, které nakonec podlehl i Steve Jobs.

zdroj: cultofmac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *