Edward Snowden tvrdí, že spor Applu s FBI je nejdůležitější případ tohoto desetiletí

Aktivista za internetové soukromí a bývalý pracovník NSA Edward Snowden se vyjádřil k rozhodnutí Tima Cooka odmítnout žádost soudu o rozšifrování iPhonu 5c teroristy ze San Bernardina.

Snowden spor Applu nazývá nejdůležitějším technologickým případem desetiletí a vyzval Google, ať se veřejně vyjádří, na které straně stojí (to od té doby ředitel Googlu udělal, vyjádřil souhlas s Applem). V sérii tweetů Snowden uvedl, že FBI nutí Apple dát povolení k porušování práv občanů.

Stanovisko Snowdena není žádným překvapením, nicméně ne všechny organizace s Applem souhlasí. Například Wall Street Journal si myslí, že Tim Cook tímto rozhodnutí může napáchat více škody než užitku. Christopher Mims zas uvádí, že po Applu nikdo nechce, aby vůbec nešifroval, ale ať dá povolení jen v těchto zvláštních případech.  

FBI však nejde jen o jeden iPhone 5c. V tom je jádro celého sporu. Úřad doufá, že obnoví zákon (jenž je více než 200 let starý), kterým by donutil technologické firmy vytvořit ve svých systémech zadní vrátka pro přístup vlády. Hranice mezi „uděláme to jenom jednou“ a „budeme to dělat vždy“ je velice tenká.

„FBI vytvořila svět, ve kterém lidé spoléhají na Apple, že ochrání jejich práva, ne naopak“

zdroj: cultofmac

This article has 2 comments

  1. Renci Reply

    To je paradox.. 😀 jen jednou vs. vždy
    inak neviem či tu je chyba, alebo to bolo tak myslené správne:
    „V tom je jádro celého sportu“
    sportu ? nebo sporu?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *