Na Blízkém východě i v Africe rychle rostou prodeje iPhonů

I když na vyspělých trzích prodeje smartphonů začínají zpomalovat, na Blízkém východě a v Africe je tomu právě naopak. Oproti třetímu čtvrtletí minulého roku se tam chytrých telefonů prodalo o 31 % více, což je trojnásobek celosvětového průměru. Obzvlášť Applu se tam v tomto ohledu daří výborně – prodeje iPhonů tam vzrostly o 133 %.

Blízký východ se má v blízké budoucnosti stát velmi důležitým regionem pro prodej smartphonů, protože prodeje v bohatnoucích zemích Asie a Jižní Ameriky začínají naopak zpomalovat – alespoň to tvrdí ve své zprávě Neil Shah ze společnosti Counterpoint Research.

„Afrika a Blízký východ jsou obrovské regiony, kde v současnosti začíná probíhat prodejní nárůst chytrých telefonů s vyšší cenou,“ tvrdí Neil Shah.

Trh smartphonů v těchto dvou regionech v současnosti ovládá Samsung s podílem 41 %. Nicméně i zde svojí pozici začíná ztrácet – ostatně jako na velké části trhů. Optori minulému roku jeho prodeje klesly o necelou pětinu.

Oproti tomu prodeje Applu a jeho iPhonů stouply v těchto regionech o 133 %, hlavně na úkor zmíněného Samsungu a dále Sony. Když se vezme v potaz fakt, že pouze necelá třetina telefonů prodaných v těchto dvou regionech je kompatibilní s datovými přenosy LTE, dá se konstatovat, že celých 10 % chytrých telefonů podporujících LTE jsou iPhony.

Tento podíl Applu by mohl zaznamenat další růst, pokud Apple opravdu vydá 4palcový, levnější iPhone 6c, což se v tuto chvíli jeví jako velmi pravděpodobné. Apple navíc otevřel dva obrovské Apple Story ve Spojených Arabských Emirátech a začal otvírat i své nové obchody v Indii.

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *