Dobrá zpráva pro Apple Music: konkurence bude muset platit vyšší poplatky

Americký úřad pro ochranu autorských práv rozhodl, že společnosti poskytující hudební streamovací služby zdarma budou muset platit vyšší poplatky. To je potenciálně dobrá zpráva pro Apple Music, která je již v základu placená a těmto poplatkům se tedy vyhne.

Navýšení poplatků bylo schváleno americkým úřadem Copyright Royalty Board a týká se služeb jako Pandora, iHeartMedia a dalších. Za každých 100 bezplatných přehrání písniček budou msuet zaplatit poplatek 17 centů. Tento poplatek bude navíc minimálně po další 4 roky navyšován v souladu s inflací.

V současnosti musí poskytovatelé bezplatných hudebních služeb platit buď 14 centů za každých 100 přehrání nebo 25 % z příjmů – podle toho, které z těchto dvou čísel je vyšší – plus některé další poplatky. Některé společnosti tedy můžou ve výsledku platit naopak méně, což má být případ právě Pandory.

Nicméně globálně je hlavním konkurentem Apple Music hlavně Spotify, kterého se toto navýšení poplatků dotkne také, protože tato služba je v základu zdarma. To by ve finále mohlo Apple Music pomoct. Někteří interpreti jako Adele nebo Taylor Swift už v minulosti proti freemium platebnímu modelu Spotify protestovali a dokonce z něj odebrali některá svá alba.

Podle respektovaného analytika z oblasti hudebního průmyslu příští rok Apple Music dožene Spotify v počtu předplatitelů, o čemž jsme vás informovali včera.

Zdroj: cultofmac.com

This article has 1 comments

  1. Stanislav Reply

    I když jsem fanoušek Applu, tak musím říct, že Spotify je mnohem lepší než Apple Music.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *