Macy budou podporovat ultra rychlé bezdrátové přenosy WiGig

Budoucí Macy budou s vysokou pravděpodobností moci přenášet data pomocí technologie WiGig, která umožňuje přenosovou rychlost až 7 Gbit/s. To je přibližně dvacetkrát vyšší rychlost, než kterou podporuje současně nejrozšířenější Wi-Fi standard 802.11n.

Dosažení takové přenosové rychlosti je umožněno tím, že datové přenosy místo v klasickém 2,4 GHz radiovém pásmu probíhají v 60 GHz pásmu. Nicméně radiové signály o této frekvenci špatně pronikají překážkami – obzvláště stěnami – a i se špatně šíří vzduchem. Proto se standard 802.11ad, jak zní oficiální označení WiGigu, s novým standardem pro Wi-Fi 802.11ac spíše doplňuje, než že by mu konkuroval. Do budoucna se totiž plánuje WiGig používat spíše pro komunikaci dvou blízko vzdálených koncových zařízení, kdežto Wi-Fi standardu 802.11.ac, ačkoli je pomalejší, zůstane využití v zajištění internetového připojení na větší ploše.

Apple podle analytiků přidá podporu této technologie do svých budoucích MacBooků. Nicméně zatím to není jisté – hlavními výrobci čipů pro podporu WiGigu jsou Qualcomm a Wilocity, proto záleží až na dohodě Applu s těmito společnostmi.

Zdroj: appleworld.today

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *