Pro vývojáře: v Swift lze nyní programovat přímo ve webovém prohlížeči

Swift je programovací jazyk vyvinutý Applem pro vývoj aplikací pro iOS a OS X. IBM nyní vydalo webovou aplikaci, která slouží jako vývojové prostředí pro programování právě v tomto jazyku.

IBM Swift Sandbox funguje jednoduše – kód se odešle na linuxový server, který ho zpracuje a odešle zpět výsledek. To je možné díky tomu, že Swift spadá nyní pod licenci open source a kromě iOS a OS podporuje i Linux.

Vývojáři můžou v této webové aplikaci používat jádro Swiftu i jeho standardní metody, což umožní bezproblémové naprogramování např. běžných školních příkladů jako „Hello World“ nebo Fibonacciho posloupnost. Podobné webové vývojové prostředí sice již existují – např. CodeRunner dostupný v Mac App Storu – nicméně Swift Sandbox je první vývojové prostředí, které běží kompletně mimo zařízení v cloudu.

Swift Sandbox je zatím spíše ukázkové demo než cokoliv jiného, nicméně díky němu můžeme vidět, že by se z něj mohl do budoucna stát opravdu plnohodnotný nástroj pro vývoj aplikací. Také je zajímavou informací to, že ho vydalo IBM, které s Applem v současnosti úzce spolupracuje – je tedy možné, že se v budoucnu tento jazyk více rozšíří.

Zdroj: 9to5mac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *