Ukončení partnerství Samsungu a Applu: TSMC bude exkluzivním dodavatelem čipů A10

Podle nové zprávy bude taiwanský výrobce TSMC pravděpodobně jediným dodavatelem čipů A10 do budoucího iPhonu 7. Dosud se o výrobu čipů do iPhonů dělil se Samsungem.

V současnosti vyrábí Samsung 60 až 70 % čipů A9 používaných v iPhonu 6s a 6s Plus, zbytek vyrábí právě TSMC. To se má podle analytiků ze společnosti HSBC příštím rokem změnit. TSMC má vyrábět 100 % čipů do nadcházejícího iPhonu 7, které budou pravděpodobně nést označení A10. Nicméně tito dva výrobci o pozici majoritního dodavatele čipů pro Apple zápasí již déle – většinu minulých čipů A8 vyráběl zase naopak TSMC.

Apple má být podle této zprávy také prvním zákazníkem TSMC, pro kterého budou čipy vyráběny pomocí nové technologie fan-out (InFO), která umožňuje snížit hmotnost a hlavně tloušťku zařízení. To je důležité kvůli tomu, že Apple podle některých zpráv plánuje tloušťku iPhonu 7 mezi 6 a 6,5 mm. Tato technologie má TSMC přinést podle odhadů více než 30 milionů dolarů tržeb v roce 2016 a více než miliardu dolarů tržeb v roce 2017. Příjmy z výroby čipů A10 můžou pro tuto firmu tvořit celkem až 2,5 miliardy dolarů.

Podle nedávných testů je pravděpodobně TSMC jediným výrobcem i pro čipy A9X, které jsou použité v novém iPadu Pro. Taiwanský výrobce vyšel jako vítěz i z nedávné aféry chipgate, ve které se ukázalo, že jeho čipy A9 mají menší spotřebu než ty od Samsungu. Nicméně podle dalších zpráv existuje vysoká pravděpodobnost, že by Samsung mohl pro Apple vyrábět OLED displeje pro iPhony, které by nahradily současné IPS LCD displeje.

Zdroj: appleinsider.com

This article has 1 comments

  1. TheMachine Reply

    co tak ctu, tak se poslední dobou všichni od samsungu distancuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *