Apple musí zaplatit Wisconsinské univerzitě 234 milionu dolarů za porušení patentu na čip!

Začátkem tohoto týdne byl Apple shledán vinným v probíhajícím soudním řízení o patent, který iniciovala University of Wisconsin – Madison. Applu bylo řečeno, že předběžně dluží za univerzitní licenci na patenty 862 milionu dolarů jako náhradu za škody. Ovšem dnes Reuters oznámil, že porota po dlouhém zvažování snížila částku, kterou Apple musí uhradit, na 234 milionu dolarů.

Hlavní důvod pro velkou změnu částky za škodu byl, že soudce William Conley rozhodl, že Apple neporušil patent záměrně. Kdyby ovšem soudce rozhodl jinak, Apple by musel zaplatit zmíněných 862 milionu dolarů.

Apple řekl, že se vůči rozhodnutí odvolá, což se očekávalo. V roce 2008 Wisconsin Alumni Research Foundation žaloval Intel za stejný patent. Obě strany se dohodly mimosoudně s tím, že Intel zaplatí univerzitě 110 milionu dolarů. Apple ale věří, že dluží o mnohem míň peněz, než je i oněch 110 milionů dolarů.

Žaloba na patent z roku 1998, který drží Wisconsin Alumni Reasearch Foundation, zlepšuje efektivitu čipu. WARF tvrdí, že čipy nalezené v iPhonech 5s, iPhonech 6 a 6 Plus a iPadů s A7, A8 a A8X porušují všichni tento patent. Apple nejprve požádal americký Patentový úřad a úřad Ochranných Známek k přezkoumání platnosti patentu, ale jeho žádost byla zamítnuta.

I přes to, že se tento případ řeší až moc dlouho, WARF minulý měsíc zahájil již druhý soudní proces proti Applu s argumentem, že A9 a A9X čipy, které obsahují nové iPhony 6s, 6s Plus a iPad Pro porušují stejný patent.

Zdroj: 9to5mac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *