Jak moc úsporný režim baterie snižuje výkon iPhonu?

Nový režim nízké spotřeby baterie zmenšuje její spotřebu mimo jiné snížením výkonu zařízení. Jak moc se ale vlastně výkon omezí?

Úsporný režim byl představen v iOS 9. Je dostupný pro iPhony a jak název napovídá, jeho úkolem je snížit spotřebu energie. Zapíná se automaticky při kritickém stavu baterie či manuálně. O tom, jak moc efektivní při snižování spotřeby opravdu je, jsme vás informovali nedávno. Nyní se na webu idownloadblog.com objevil test reálného snížení výkonu procesoru při zapnutí úsporného režimu na iPhonech 5s, 6 a 6s.

Testování proběhlo pomocí benchmarku Geekbench 3. Podle něj klesl výkon procesoru iPhonu 6 po zapnutí úsporného režimu přibližně o 40 % – na úroveň výrazně nižší, než u iPhonu 5s. U něj výkon klesl o přibližně stejné procento, ale díky větším rozdílům zůstal výkonem nad modelem iPhone 5.

iOS-9-beta-2-Low-Power-mode-Geekbench-CPU-performance-iPhone-screenshot-001

U nového iPonu 6s se zapnutím úsporného režimu snižuje dokonce i taktovací frekvence procesoru – při měření to bylo z 1,85 GHz na 907 MHz. Co se týče výsledků benchmarku, zapnutím úsporného režimu se zařízení dostane výkonnostně na úroveň iPhonu 5s, což je opravdu výrazný pokles. Nicméně se toto snížení dá očekávat, protože u nového iPhonu byla mírně snížena kapacita baterie a zároveň se jeho procesor A9 výkonem řadí mez špičku.

Low-Power-Mode-iPone-6s-Benchmarks1-1024x908 Low-Power-Mode-iPone-6s-Benchmarks-2-1024x908

Režim nízké spotřeby můžete zapnout v nastavení pod záložkou baterie.

Zdroj: idownloadblog.com

This article has 2 comments

  1. Ondra Reply

    Dobrý den

    Byl by k mání nějaký test z reálného provozu dvou zařízení, kde na jednom bude aktivovaný režim úspory energie a druhé zařízení bude bez úsporného režimu.
    Tyhle laboratorní a výkonnostní testy jsou normálnímu uživateli na nic. Reálný provoz je to co rozhodne.
    Děkuji 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *