Apple musí Číně na daních zpětně doplatit více než 80 milionů dolarů

Čínský ministr financí tento týden oznámil, že firma Apple byla donucena zpětně na daních doplatit 452 milionů jüanů (71 milionů dolarů) a že mu byla udělena pokuta za podhodnocený prodej v roce 2013 65 milionů jüanů (10 milionů dolarů).

Tisková kancelář Xinhua sdělila, že Apple nezaúčtoval prodej v hodnotě 1,4 milionů dolarů a v tom samém roce nadhodnotil zisk o 5,4 bilion jüanů. Čínské ministerstvo financí na to vedle povinného zpětného doplacení dluhu reagovalo pokutou 10 milionů dolarů.

Apple tvrdí, že chyba nebyla úmyslná a byla jen výsledkem špatného porozumění čínských daňových zákonů.

„Během našeho auditu v roce 2013 jsme narazili na daňovou nesrovnalost, kterou jsme vzápětí doplatili i s úrokem“ řekl mluvčí Applu Josh Rosenstock. „Platíme daně v každé zemi, kde prodáváme své produkty. I nadále budeme blízce spolupracovat s ministerstvem financí.“

Daňové strategie Applu se už několikrát dostaly pod palbu kritiky. Může za to nevídaný růst ve smyslu několika miliard dolarů v příjmech každý kvartál. Největší kontroverzi vzbuzují finanční operace Applu v Irsku, kde si firma vybudovala velice složitou síť na zpracování příjmů za účelem vyhnutí se vysokých daní v USA. Apple má více než 190 miliard dolarů ze zisků zahraničních podniků.

Evropská Unie právě analyzuje, zda toto chování Applu povolit. Americká vláda také hledá své vlastní cesty jak problém vyřešit. I Austrálie se chystá zakročit proti Applu kvůli vyhýbání se daňových povinností.

I přes intervenci čínské vlády však zůstávají produkty Applu v této zemi extrémně oblíbené. Pro Apple je Čína důležitým trhem kde se i nadále očekává ohromný růst.

zdroj: appleinsider

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *