Apple začal ruské iCloud data skladovat přímo v Rusku

Apple údajně uzavřel spolupráci s ruským data centrem, aby hostoval data ruských uživatelů iCloud přímo v Rusku. Je to krok, který reaguje na nový ruský zákon, který vešel v platnost 1. září a nutí firmy skladovat svoje data o ruských uživatelích na území Ruska.

The Moscow Times zjistili, že  se Apple dohodnul s moskevským data centrem IXcellerate. To Applu zajišťuje, že jeho služba iCloud nebude v Rusku zablokována.

Vládní telekomunikační regulátor Roskomnadzor  varoval, že budou provádět náhodné inspekce kontrolující dodržování nařízení. Nový zákon se dotkne 2,6 milionů firem.

Pokud firma odmítne hostovat svoje data uvnitř Ruska, Roskomnadzor může omezit přístup ruských uživatelů na jejich stránky. Většina firem slíbila, že novému zákonu vyhoví. Některé ovšem nechtějí. Mezi ně patří například Facebook.
Nový ruský internetový zákon byl jeden z hlavních důvodů proč hudební streamovací služba Spotify opustila svoje plány expandovat do této země. Google minulý rok jako vyjádření kritiky k ruské internetové politice uzavřel svoje inženýrské operace v Moskvě.

Ukládat data lokálně není pro Apple nic nového. Firma začala minulý rok skladovat data čínských uživatelů na serverech vlastněných čínským Telecomem. V tu dobu Apple tvrdil, že bere soukromí a bezpečnost uživatelů velmi vážně a že všechna data jsou šifrovaná.

zdroj: appleinsider

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *